Analiza nastupa Reprezentacije: Balkan Cup Koper 2016: by Ivan Zalar

Analiza nastupa Reprezentacije: Balkan Cup Koper 2016: by Ivan Zalar

Dragi suigrači,

 Prvi turnir nove serije Balkan kupa je apsolviran, dojmovi su se slegnuli pa je vrijeme da se hladne glave podijeli analiza nastupa. Kao i svaki turnir ovakve visoke razine kvalitete, svima nam je pokazao gdje imamo prostora za napredak i učinio nas barem malo boljima.

 Igralo se na novom stolu Roberto sporta naziva Top speed. Općenito prevladava mišljenje da je stol poboljšan: sada je mase 100 kg, nova staklena podloga manje proklizava, materijali djeluju skuplje, dizajn je atraktivniji, loptica rjeđe zapne uz rub, … Ja bih rekao da je taj stol dijete World championa i Adrenalina (npr. boja očiju, tj. igrača je garlandovska) gdje je ipak više gena dobio od Adrenalina, ali to navodno prati i prihvatljiva cijena. Mi i Srbi smo bili u lošijem položaju jer naravno da novi stol zahtijeva vrijeme prilagodbe, dok su mnogi Slovenci i Bugari imali prilike trenirati ranije na njemu. Iako talentiraniji igrači neće imati problema s prilagodbom, svima bi preporučio prije Zaboka da iskoriste svaku mogućnost igranja na njemu. Pratite objave na stranicama da odradimo što je više treninga moguće.

 

Turnir je započeo nestvarnim uspjesima naših igrača. U oba finala - DYPu (Dino s Bugarinom Georgijevim pobijedio Alena i Antonia) i Speedballa (Igor A. i ja pobijedili Kikija sa Slovencem Leonom) je bilo trojica Hrvata. Kada to ponovimo i u Open disciplinama davat ću intervju na Eurosportu Jimu Stevensu.

 

Središnji termin u subotu je dobio najsvečaniji dio turnira – susret reprezentacija Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Srbije. Format natjecanja ste već proučili (4 runde po 4 meča od 5 loptica, tko prvi zabije 41 gol). Na svakom od 3 turnira Balkan kupa će se odigrati jedan susret (dakle svatko sa svakim) i na kraju proglasiti pobjednik. Nas je ždrijeb spojio s Bugarskom. Ako znamo da je bugarska delegacija u Kopru bili brojnija od nas i predvođena glavnom zvijezdom turnira Stanom Georgijevim – to onda baš i nije idealan ždrijeb.

 

Rezultat je završio 41:36 za Hrvatsku! Bio je to nevjerojatno napeti susret gdje su odlučivale nijanse. Čak i najiskusniji su osjećali važnost svake loptice i različito se nosili s tako velikim pritiskom. Ali svima je bila zajednička velika želja i potpora suigračima. Čestitam! Prema najavi – prvu postavu su nam činili: Kiki, Antonio, Armuš, Zec, Dino i ja. Od raspoloživih igrača na priliku su čekali redom: Neven (dobra forma u paru gdje je prošao kvalifikacije), Siniša (lakoćom prošao kvalifikacije pojedinačno), Zenzo (prošao kvalifikacije pojedinačno i u paru, u DYPu igrao polufinale) i Alen (finale DYPa). Nakon predstavljanja i slikanja krenuli su mečevi:

1.RUNDA:  Kiki+ja smo krenuli čvrstom partijom i pobjedom od 3:2, dok su Zec+Armuš maksimalno iskoristili slabije protivnike pobjedom 5:0. Tu smo stekli ključnu prednost koju smo zadržali do kraja, unatoč dramatičnoj završnici. Taj meč je bio primjer discipline i odlučnosti kako izvući najviše moguće, bravo! Dino gubi, ali samo 2:3 . I onda Antonio pobjeđuje 4:1 Stana u svojem klasičnom stilu igre. Ako moram izdvojiti najbolje odigran meč, onda je to ovaj! Ukupno smo vodili 8 razlike nakon prve runde.

2.RUNDA: Tu je krenuo pad naše igre, odnosno Bugari počinju igrati kako znaju. Antonio+Kiki gube 1:4, a Zec+Dino 2:3. Tu smo očekivali više, ali stvar popravljaju singl pobjede Armuša 3:2 i mene (iako sam bio istraumatiziran lošim nastupom i ispadanjem u kvalama singla) 3:2.

3.RUNDA: Antonio+ja stvarno dobrom igrom jaki par pobjeđujemo 3:2, a Igor+Dino pokazuju svoje kvalitete sa ugodnih 4:1. Kiki (igrao solidan singl turnir pa nastupio i ovdje u singlu) gubi gusto 2:3. Ulazi Siniša kao specijalista u singlu ali spletom okolnosti nesretno gubi 0:5. Tako se situacija komplicira pa ulazimo u zadnju rundu samo sa +4 (32:28).

4.RUNDA: U igru ulazi Zenzo jer sam s njegovim napadom u paru s iskusnim Kikijem želio osvježiti sastav. Nisu razočarali, ali gube 2:3. Dižu se tenzije, mijenjamo stol jer bugarska šipka zapinje i tada lošijim nastupom Armuš+ja gubimo 2:3. Razlika je sada samo +2 i napetost je velika. Antonio od stresa jedva da je mogao gledati prethodne nastupe, ali sada u singlu pokazuje koncentriranu žestinu. Još jednim odličnim nastupom pobjeđuje 4:1. Sada nam treba samo 1 gol za pobjedu i singl igraju glavne zvijezde Bugarske (Stan) i nas (Dino). Iako je više noćario nego to ovaj sport dozvoljava, Dino je puno predobar da bi izgubio 5:0 od bilo koga. Već drugu lopticu zabija i meč završava 41:36 za nas!

 

Open doubles  i singles ne zaslužuju neke detaljnije analize iako nam je prikazana igra bila konkurentna. Više nas ne može zadovoljiti nekoliko pobjeda protiv favorita, nego se ipak očekuje i poneki visoki plasman. Uz malo sreće je trebalo biti barem polufinala, ali to je tako – ako si dobar ponekad se otvori, no nismo takve klase da uvijek dođemo daleko.

 

Među 8 parova su bili jedino Dino+Zec, ali nakon drame protiv Šoštarič+Jeras (8:7 u petom) nije bilo dovoljno snage za Bugare. Vjerojatno nije pomogla ni drama u reprezentativnom nastupu. Zecu je čak bila potrebna i medicinska pomoć zbog grčeva u šaci. Antonio+Kiki i Igor+ja smo ispali stepenicu prije iako nam se ždrijeb lijepo otvarao – no izvedba je zakazala u ključnim trenucima. Inače, dominacija slovenskog para Vidergar+Presl mi je bila iznenađenje, ali zbilja sjajnom igrom su osvojili naslov.

 

U singlu je među 8 bio jedino Antonio. Dalje se nije moglo jer ga je ždrijeb spojio s Georgijevim. Osveta za reprezentaciju je bila očekivana. Kasnije Georgijev prema očekivanju osvaja turnir kao daleko najbolji igrač u ovoj disciplini. Inače, „nepobjedivi Stan“ kolo prije izbacuje i Armuša. Zanimljivost za kraj, zadnji Balkan kup koji Stan nije osvojio – izbacio ga je Dino na onom legendarnom turniru gdje je u finalu pao i svjetski prvak Hundsdorfer.

 

Hvala na čitanju i vidimo se na treninzima za Zabok,

Ivan