Analiza nastupa Reprezentacije: Balkan Cup Zabok 2016: by Ivan Zalar

Analiza nastupa Reprezentacije: Balkan Cup Zabok 2016: by Ivan Zalar

Dragi kolege suigrači,

 Iza nas je još jedan vrhunski turnir iz serije Balkan kupa. Zabok se pokazao dostojnim domaćinom, a na organizaciju nisam imao niti čuo ikakve zamjerke. Za razmisliti je da li nam je potrebnije koje dodatno kolo u švicarskom sistemu kvalifikacija ili bogatstvo disciplina. Također prebacivanje finalnih mečeva na drugi dan sigurno se nekima čini nezgodnim, a drugima je draže da ne traje sve skupa do sitnih noćnih sati. No to je stvar ukusa. Kad smo već kod ukusa, histerično urlanje nije lijepo za vidjeti, čuti, niti igrati uz njega, ali ako želimo biti samo pozitivni  – lijepo je da naš sport budi tako jake emocije.

 

Što se tiče rezultata, moramo biti zadovoljni. Da smo velesila u Speedballu smo znali i prije, ali u svim disciplinama smo bili prisutni u samim završnicama. Posebno treba izdvojiti treće mjesto Igora Armuša u singlu i finaliste parova Kikija i Antonija.

 

Disciplinu Open doubles sam detaljno pratio pa ću se osvrnuti na taj dio turnira. Glavna vijest je osvojeno 2. mjesto Kikija i Antonija. Svoju nepredvidivu igru su nadogradili i sa dozom opreznosti i time dobili novu dimenziju. Znao sam da je pitanje trenutka kada će napraviti veliki rezultat i na međunarodnoj sceni, drago mi je da je to baš bilo ovdje. Time su pokazali da je moguće imati energije i za organizaciju i za vrhunsku igru. Nadalje, u četvrtfinalu su zapeli Neven i Zenzo. Vjerovao sam da su dobri čim su dio reprezentacije, ali ovo je bilo njihovo izdanje iznad mojih očekivanja. Pobijediti Roka Š. i Jerasa, te izgubiti za 1 gol od Simona i Erika znači da su već na razini najboljih. Ako nastave s ovakvih napretkom više ništa nije nemoguće. Igor i ja smo u četvrtfinalu izgubili vodstvo od 2:1 u setovima i 3:0 u četvrtom od Ivora i slovenske najveće nade Leona. Zato ne mogu biti zadovoljan, ali mi je bilo korisno spoznati kako Ivor i bez redovitog treninga može osramotiti moj šut s trojke. Potrudit ću se da više neće, hehe. Također, kvalitetan turnir su odigrali Tihi i Štef. U paru s odgovornim napadačem Tihi je oduvijek top klasa. Štef je definitivno na ovom turniru bio upravo taj odgovorni napadač, a i sam kaže da je u Njemačkoj postao pravi igrač. Inače, dobru igru sam vidio i kod Jure Gagulića, Mislav i Vrki postaju pravi turnirski par, Krešo i Ante se privikavaju na novi stol, Tin Kujundžić je opasan igrač samo mu još fali standardan partner,… povećava nam se broj kvalitetnih igrača.

 

Glavna poslastica turnira naravno da je bio sudar reprezentacija. Ponosan sam kako smo igrali, a ovakvu dramu vjerojatno nitko od igrača neće nikada zaboraviti. Nije floskula kako su svi igrači doprinijeli pobjedi, jer susret nije mogao biti napetiji, svaka lopta je bila ključna. Dakle, rezultat je bio: Hrvatska - Srbija 42:40 (40: 40), pobjeda nakon penala!

Format natjecanja sam opisao u prošlom osvrtu (pobjeda protiv Bugarske 41:36): 5 loptica po meču, 4 meča u kolu, 4 kola, tko prvi do 41 gola. Na 40:40 se pucaju 4 penala.

 

Sastav Hrvatske koji sam odabrao prema prikazanom na turniru i taktičkih razloga: Christian Lang, Antonio Novački, Igor Armuš, Neven Kosovec (do 4.kola), Juro Gagulić (do 3. kola), Ivan Zalar, Tihomir Kovačić (od 3.kola) i Igor Zenzerović (od 4.kola).

 

1.kolo: 11:9

Neven i ja smo krenuli protiv Goca Stevkovića i Rejčevića. Oni su žestoko otvorili pa Goc brzo zabija 2 gola. Neven nas spašava topovskim bankom i na kraju gubimo 2:3. Kiki i Juro također gube od Miće Trninića i Mladena Pejića 2:3. Zaostatak smanjuje pouzdanom igrom Armuš (pobjeda 3:2 protiv Sime Šarika). U vodstvo nas dovodi Antonio 4:1 vrhunskom izvedbom protiv Nebojše Kovačevića i najavljuje svoj veliki dan.

2.kolo:21:19

Armuš i ja gubimo 2:3 od nadahnutog Goca i Sime. Antonio i Kiki 3:2 dobivaju Miću i Nebojšu. Neven gubi 2:3 od Rejčevića dok naša mlada nada Juro izvanrednim nastupom pobjeđuje dobrog Pejića 3:2. Ostajemo na +2.

3.kolo: 29:31

Neven u paru sa svestranim Armušem u napadu ipak gubi 2:3 od Rejčevića i Biberovića (koji mijenja Simu). Kod nas Tihi ulazi u igru umjesto Jure jer nam treba vrhunski obrambeni za zadnja dva kola. U paru sa starim partnerom Antonijem pobjeđuju 3:2 Pejića i Kovačevića. Tihi je počeo nesigurno zbog velikog pritiska, ali se kasnije razbranio i postao neprobojan, pogotovo za Pejićev pin. Znali smo da smo u trećem kolu ranjivi u singlu i to se pokazalo točnim. Ja sam odigrao defenzivno loše protiv Goca, ali učinkovit napad rezultira sa porazom 2:3. Kiki gubi 1:4 od Miće i ulazimo u zadnje kolo sa -2.

4.kolo: 40:40

Odlučujemo nastaviti sa Tihijem jer je obranio čuda i mijenjamo Nevena sa Zenzom jer mu želimo pridodati svježeg učinkovitog napadača. Zenzo i Tihi oduševljavaju pobjedom 3:2 protiv Pejića i Rejčevića. Kiki i ja u paru protiv Goca i Miće se trudimo iskupiti za slabije nastupe u singlu. Ali ovaj zbilja jaki srpski par vodi 2:0 majstorijom Mićinog tik taka iz obrane i ubojitim Gocevim napadom. Na rubu smo ukupnog poraza. Ipak zabijam precizan snejk nakon prolaza i kontra peticom za izjednačenje. Ne znam kako, ali očito Kiki nadahnjuje šuteve peticom, jer u maniri njegovog standardnog partnera zabijam još jednu peticu za pobjedu 3:2 i ukupno izjednačenje 35:35. Provjereni singl majstori Armuš i Antonio su bili favoriti u zadnja dva meča, ali nije bilo prema nadanjima. Armuš dobro igra, no dominaciju ne uspijeva materijalizirati šutevima iz napada. Kovačević ga kažnjava sjajnim bankom za poraz 2:3! Kreće zadnji meč Antonia protiv Biberovića. Legenda stolnog Ifča nas nasmijava opaskom da čak i on sada navija za Antonia. Dobra taktika srpskog izbornika Miloša jer Biberović brzom igrom iznenađuje i vodi 2:1. Srbija vodi 40:38 i jedan gol je od pobjede. Antonio odmah smanjuje na 39:40 karakterističnim svojim prolazom od ograde i šutom na nepostavljenu obranu. Ali na servisu je Biberović za pobjedu. Mrtva tišina u publici, pritisak na vrhuncu. Biberović se drži svoje taktike i potencira brzu igru. Loptica leti naizgled bez puno kontrole, ali itekako smišljeno. Pogađa stativu našeg gola, jednom čak i puca s trojke na nepostavljenu obranu, ali pogađa golmana kojeg Antonio nije stigao niti primiti. Zaleđeni od straha to gledamo, ali lopta nekako dolazi do petice i Antonio majstorski iz prve zakucava peticu u gol! Izjednačenje 40:40.

Penali: 42:40

Svaka ekipa bira 4 igrača koji pucaju i brane. Ima se 15 sekundi za izvesti šut s trojke. Odabrani su još vrući i nepobijeđeni Antonio, ja, Kiki i Armuš. Antonio uspijeva obraniti Gocu snejk, dobrim predviđanjem. Nakon toga maestralno zabija perfektni 1-2 bez ikakve najave! U drugoj serija ja branim Mićin kratki pin skupivši igrače u zadnji čas. Na žalost i Mićo brani moj snejk pa ostaje 41:40. Na redu je Kiki koji je vjerojatno među najboljima na svijetu u ovakvoj disciplini. Brani Pejićev pin kao i toliko puta do sada i ima šut za pobjedu! Odabire snejk i glatko ga zabija za 42:40! Pobjeda prije zadnje serije raspucavanja!

 

Čestitke na odličnoj igri, borbenosti i sportskom ponašanju. Koji dan odmora i vrijeme je za nove treninge, jer konkurencija je okrutna. Pozdrav do novog izvještaja iz Pančeva gdje nas čeka do sada nepobijeđena Slovenija, ali za sve postoji prvi put,

Ivan