Osvrt Izbornika Zalara na Balkan Cup - Velenje 2017

Osvrt Izbornika Zalara na Balkan Cup - Velenje 2017
Dragi kolege,
ulažem veliki napor napisati ovaj članak, ali vjerojatno bi mi kasnije bilo žao da nemamo pisani trag za ovim, po mnogočemu nezaboravnim, susretom reprezentacija. Ovaj poraz je bio itekako bolan, ali jedina utjeha koja mi pada na pamet je mudrost hrvatskog Loffreda (naravno Ivora) koji mi često kaže da je bolje izgubit jer se tako brže uči. Možda me samo tješi, ali želim vjerovati da je tako. Uglavnom, puno smo naučili u Velenju ;-)
 
Krenut ću analizu od završnog rezultata, jer ne želim ponovno proživjeti ovaj triler. Bilo bi mi prenapeto, opet bi se ponadao barem setu koji je bio nadohvat ruke oba puta, a znamo svi da je završilo 2:0 u setovima za Slovence (točnije 21:19,  21:19).
 
Format natjecanja je malo drugačiji od prošle godine. Igra se "best of 3" seta do 21, s time da u svakom setu se igra 8 dvoboja po 5 loptica. Tih 8 dvoboja igra 6 igrača svake repke. To su 4 singla i 4 para (2 igraca 2 para,  4 igraca par i singl u setu). Naš sastav redom (važan je redoslije jer određuje permutacije / kombinacije suigrača i protivnika) : Kiki, Zec, ja, Neven, Antonio, Armuš; zamjena Siniša. Protiv nas je bila najjača moguća postava Slovenije na njihovom najdražem stolu na vrućem domaćem terenu. Tu bi i Ameri imali problema pružiti otpor ovoj postavi: Šoštarič, Presl, Jeras, Vidergar, Zorman, Kogelnik; zamjene Breznik i Potrbin. Ali nismo igrali samo da bi mogli zamijeniti dresove na kraju (znali smo da će ljubomorno čuvati svoje lijepe dizajnerske kombinacije) nego srčano i nadahnuto. No to nije za slavlje, jer se podrazumijeva za one kojima je čast igrati za repku. Kolege iz Srbije su ljudine pa nisam to htio sam napisati, ali upravo sam našao citat njihovog predsjednika Vučića koji kaže "Jedino Srbi slave svoje poraze" ;-)
 
Načelno svi su opravdali ukazano povjerenje i potvrdili ono što smo već znali. Armuš i Antonio su kompletni igrači koji imaju svoje mane, ali puno više vrlina. I u singlu i u paru mogu dobiti svakoga (pogotovo ako nije 5 setova nego 5 lopti), a i kada gube to je minimalno. Okosnica su ekipe pa se razumije da su igrali i singl i dubl. Kiki i ja smo u parovima također vrlo pouzdani. Naravno svako na svojoj poziciji, ali čak bi se usudio i obrnuto postaviti s odgovarajućim suigračima. Singl nismo na toj razini već osciliramo, no kako moraju četvorica igrati i singl - igrao sam ja. Nažalost nije se igralo na ljepljivom Garlandu Ksija pa nisam briljirao. Neven je također igrao i parove i singl jer je zaslužio svojim nastupima u zadnje vrijeme. Bilo je užitak gledati kako dominira protiv takvih igračina svojim pullom, no neke aspekte igre još treba popraviti. Naravno svi mi tek pod pritiskom vidimo svoje slabosti. Preostaje Zec, ali da ja sad komentiram Zeca je apsurdno. Da je malo bliže molio bih ga da odigra sa mnom što češće kako bi naučio sve te brojne male tajne velikog majstora. Ne izgleda mu igra spektakularno, ali je impresivno učinkovita. Nije slučajno baš on jedini od nas stigao najdalje u open doubles (polufinale izgubio u 5 setova).
 
U oba seta su rezultati išla jako slično. Namjerno smo odmah krenuli sa što jačim sastavom da nam se na početku ne odvoje na nedostižnu prednost. Dakle krenimo redom:
1. Kiki i ja smo protiv para Jeras-Šoš (osvojili open doubles) igrali 2:3, a drugi set 3:2. Izjednačeno, tvrdo i ohrabrujuće za dalje.
2. Zec i Neven protiv Presl-Vidi gube 2:3, a u drugom setu 1:4 od zamjene Tadej-Vidi. Moglo je bolje, da se ponovi savjetovao bi da bude Zec u napadu.
3. Antonio u singlu oba seta 2:3 protiv Simona. Nadali smo se i više, ali nije loše.
4. Igor A. u singlu protiv Leona K. (osvajač singla) oba puta pobjeđuje 3:2. Što reći nego bravo. Čak je bio blizu i većoj razlici.
5. Kiki i Antonio protiv Šoš-Simon ugodnih 3:2 i 4:1. Sjajan nastup, prema predviđanju.
6. Par Zec-Igor u oba seta briljantni. 4:1 sa Presl-Leon u prvom te 3:2 sa Tadej-Leon u drugom setu.
 
Dakle u oba seta smo vodili 16:14 dva meča prije kraja. Ali na žalost dva singla u kojima smo znali da smo ranjivi.
7. Ja protiv Jerasa sam poveo 2:1 ali gubim 2:3 u prvom setu. Drugi set gubim 1:4. Bilo je nekoliko iscurenih šuteva, pogotovo iz obrane. No očito mi fali sistem igre za tvrdi oprezni singl, jer ovako naivno ne igraju ozbiljni igrači.
8. Zadnji meč seta Neven protiv Vidija gubi taman koliko im treba, 1:4 prvi i 2:3 drugi set. Za razliku od mene, izlasci iz obrane Nevenu nisu problem, dapače. Ali petica je bila itekako.
 
 
Drago mi je da je na ovom turniru napokon susret reprezentacija doista bio u središtu pozornosti. Apeliram da tako bude i u slučaju više parova ili manje stolova. Ovaj spektakl je pokazao da to ima itekako smisla. Pred nama je iskoristiti svaku priliku za ljetni trening prije domaćinstva Balkan cupa, na krilima entuzijazma zbog nikad bliže pobjede protiv nikad jače Slovenije.
 
Vaš izbornik,
Ivan