Osvrt izbornika Zalara na Balkan Cup u Pančevu

Osvrt izbornika Zalara na Balkan Cup u Pančevu

Dragi suigrači,

 

Završili smo ciklus ovogodišnjih Balkan kup turnira i čestitam vam na igri, uspjehu i sportskoj borbi! Moj ukupni dojam je da se kvalitativno dižemo, iako to nije brzi proces. Na žalost baza kvalitetnih igrača nam se širi sporije nego susjedima. Suigračima entuzijastima (i samome sebi) savjetujem što češći odlazak na turnire u barem Sloveniju i Austriju kako bi bili još konkurentniji u buduće. Trodnevni turniri su naporni, tjelesno i vremenski – ali barem još poneki jednodnevni turnir njihove lige bi si trebali moći povremeno priuštiti.

 

Počet ću s kratkim osvrtom na organizaciju. Doista sjajno organizirano uz minimalnu novčanu participaciju. Bolji omjer jačine turnira, cijene i ukupne usputne organizacije od Balkan kupa vjerojatno ne postoji ni na kojem drugom turniru. Tu je Pančevo bilo barem na istoj razini. Glavno poboljšanje organizacije koje bih predložio se tiče reprezentativnih nastupa. Ako se složimo da je to glavni događaj turnira - mora dobiti: adekvatnu satnicu (bez požurivanja u krčmu), potpuno jasna pravila kojih se svi pridržavaju (npr. broj stolova za paralelnu igru, promjena gripova, dodjela prve loptice, …) i glavnog suca (zbog dodatne ozbiljnosti i lakšeg praćenja rezultata).

 

U petak je turnir počeo Speedballom, koji je postao zaštitni znak hrvatskog foosa. Opet dva naša para među prva tri. Đani i Antonio su prikazanom igrom lako mogli osvojiti, ali na kraju završili treći. Igor i ja došli u finale s looser strane pa iako dobili prva 3 seta finala na kraju završili drugi - iza Čohe i Davida.

 

Subota je bila iznimno bogata sportskim događanjima (koja su se kasnije nastavila ex-yu rock players partyjem). Kvalifikacije singla su prošli svi naši predstavnici (9 od 9) što je lijepo postignuće koje treba istaknuti. Nakon toga je krenula Open doubles disciplina (koju još uvijek na zgražanje singl fanova smatram kraljevskom disciplinom). Kiki i Antonio su opet imali kvalitetan nastup (izbacili najtrofejniji par, Vidi + Presl) ali u ¼ finalu nakon 5 dugih setova trilera ispali od Igora i mene (kao puno puta do sad ždrijeb nema osjećaja za sparing partnere). Igor i ja smo kasnije došli do finala čime smo ponovili uspjeh Kikija i Antonia iz Zaboka. Ironično, i mi smo imali set lopte za otići u peti set pa ih propustili. Izgleda da u ovom sportu nema preskakanja stepenica. U finalu su dakle Bugari (pogotovo Georgijev) bili bolji. Što se tiče kikseva, više se očekivalo od Zenze i Nevena ali u procesu napretka mora biti i oscilacija.

 

I onda je krenuo središnji događaj – susret sa reprezentacijom Slovenije. Nećete vjerovati, ali više sam uživao opisivati prijašnje susrete (hm, možda zato jer smo sada prvi puta izgubili). Na početku sam već rekao što mi se nije sviđalo organizacijski, ali to ne mijenja činjenicu da su nam igrački očitali lekciju. Neki će reći očekivano, ali meni ipak razočaravajuće. To bi nas trebalo motivirati, a ne obeshrabriti. Ako tražimo izgovore, nije nam išlo na ruku niti to što Slovenci nisu imali očekivane uspjehe u Open doublesu pa su bili odmorniji. Detaljniji opis u nastavku, iako puno toga se događalo istovremeno pa nisam mogao pratiti baš sve.

 

Tijek susreta:

Krenulo je odmah loše po nas. Kiki i ja gubimo 4:1 protiv Vidija i Presla i mislim da je to presudilo. Vidi je bio odlučan popravit dojam nakon ispadanja u kvalifikacijama parova, a ja nisam bio ni približno toliko učinkovitog snejka. Zenzo i Neven imaju borben nastup ali gube 3:2 od jakih Šoštarića i Jerasa. Antonio pobjeđuje Kogelnika 3:2, a razliku na +4 Slovencima vraća David pobjedom nad Armušem 3:2. Armuš i ja smanjujemo pobjedom nad Davidom i Čohom od 3:2. Ali Slovenci ubrzo odlaze na veliku prednost od +8 jer pobjeđuju još 3 susreta: Šoš+Kogelnik - Antonio+Đani 4:1, Vidi – Kiki 3:2, Jeras – Neven 3:2. Kiki se razbranjuje pa s Armušem vraća nadu protiv Vidija+Davida 3:2 ali Jeras i Kogelnik čine isto sa 3:2 protiv Nevena i Antonia. Ja se napokon iskupljujem pobjedom u singlu protiv Francija 4:1 nakon čega Šoš pobjeđuje Đanija 3:2 i Slovenci su na +6 razlike (33:27) prije zadnjeg kola. Tada Đani i ja gubimo 3:2 od Francija i Šoša i na rubu smo poraza. Štef u svojem debiju (kojeg je zaslužio profi pristupom i kvalitetnim nastupima ovdje i u Zaboku) sa Kikijem unatoč ili možda baš zbog velike želje gubi 4:1 od prejakih Vidija i Jerasa čime rezultat postaje 40:30. Kogelnik ubrzo zabija prvi gol u singlu protiv Armuša čime Slovenci ukupno pobjeđuju.

 

Spletom okolnosti, rezultati su se poklopili pa smo svejedno ukupno završili drugi. Prvi su Slovenci unatoč porazu od Bugara, a Srbi su završili treći ispred Bugara zbog sjajnog nadahnutog nastupa na domaćem terenu. U ovoj konkurenciji Srba koji napreduju nezaustavljivo, Slovenaca s neusporedivom tradicijom koje ponekad iznenadimo u nekom meču ali su realno puno kompletniji i Bugara koji su već renomirani na svjetskoj razini pa ih se na Robertu pribojavaju i velesile – ukupno drugo mjesto smatram uspjehom. Izvršni odbor se možda neće složiti pa me smijeni, ali ja bi po običaju svih nogometnih izbornika opet sve učinio isto i mislim da sam vodio savršeno, hahaha. I naravno, ne namjeravam se odreći otpremnine ako mi prekinete ugovor.

 

U nedjelju u singlu su umor i ždrijeb učinili svoje pa sam naš najistaknutiji nastup imao ja. Završio sam četvrti čime bi trebao biti zadovoljan, ali kada se propusti meč lopta u petom setu polufinala naravno da ostaje malo žaljenja. Georgijev, Markov i Jeras su osvojili prva tri mjesta.

 

U osvrtu na prethodni turnir u Zaboku sam propustio spomenuti uspjeh Siniše koji je osvojio Senior singles ali i Monster dyp (sustav svako kolo spaja nove slučajne parove). Sada je ponovno uzeo naslov u Senior singles čime je osvojio i ukupni seniorski naslov BC 2016. Valja spomenuti i Nevenov uspjeh - osvojen klasični dyp s Milošem. Lijepa postignuća. Također čestitam našem kapetanu Igoru Armušu na trećem mjestu po ukupnom broju osvojenih itsf bodova u „open“ disciplinama na sva tri turnira. Bravo!

 

Vidimo se svi na treninzima što prije. Svakako nemojte propustiti Zenzove dypove. Pozdrav,

Ivan